Få maskininvesteringar under 2016 i Västra Götaland

1 208 produktionschefer i hela landet har svarat på frågor avseende 2016 års budgeten för maskininvesteringar. Verkstäderna i Västra Götaland är fortsatt avvaktande.

Under tredje kvartalet 2015 sjönk andelen planerade investeringar med -8,2 procent hos verkstäderna i Västra Götaland och december månads marknadskartläggning visar fortsatt avvaktande läge. Detta är den näst lägsta nivån i jämförelse med verkstadsindustrin i övriga delar av landet med Mälardalen i botten.


20 procent av produktionscheferna uppger att de upplever tillväxthinder just nu(Q4), något fler än under tredje kvartalet(Q3) då 17 procent upplevde att de hade problem att växa. Svårigheterna uppges vara fortsatt brist på kvalificerad arbetskraft, den globala ekonomins utveckling samt minskad orderingång.
12 procent av bolagen har produktionsenheter utomlands idag men 1 av 5 företag planerar att flytta hem verksamheten igen på grund av minskad efterfrågan.

47 procent av produktionscheferna i Västra Götaland uppger att de inte budgeterat för en enda maskininvestering under hela 2016.
Målgrupp: Verkstadsindustri i Västra Götalands län
Intervjuad person: Produktionsansvarig


Fler nyheter

Svenska verkstäder byter ut Visma

Under de senaste 2 åren har Visma stadigt ökat sina marknadsandelar inom svensk verkstadsindustri. Publikators senaste rapport visar att de har tappat kunder under 2015 medan Jeeves och Microsoft växer inom segmentet.
Läs mer